300 γρ. αλεύρι (μαλακό ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
100-125 γρ. ζάχαρη
150 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
Προαιρετικά: κρόκος από άλλο ένα αυγό
2 κοφτά κουταλάκια Baking powder
Υλικά για τη γέμιση
12 μήλα Golden (κιτρινοπράσινα)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα μήλα μας και τα κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
Τα βάζουμε στη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά έως ότου να βράσουν, να «αφρίσουν» και αμέσως μετά χαμηλώνουμε τα μάτι της κουζίνας μας (εμείς στη κουζίνα που έχουμε το βάζω στην αρχή στο 3-το ανώτερο- και μετά αμέσως το χαμηλώνω στο μισό).
Αφού μαλακώσουν τα μήλα μας και γίνουν σαν κομπόστα κλείνουμε το μάτι και τα σουρώνουμε.
Τοποθετούμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της ζύμης μας σε ένα μπωλ και πλάθουμε με το χέρι για περίπου 10 λεπτά έως ότου ομογενοποιηθεί η ζύμη.
Απλώνουμε σε μια ταρτιέρα ή σαρλότ λίγο βούτυρο και μετά πασπαλίζουμε με αλεύρι τη ταρτιέρα.
Ύστερα, απλώνουμε τα 2/3 περίπου της ζύμης μας με τα χέρια, τη χτίζουμε δηλαδή, εναλλακτικά ανοίγουμε τη ζύμη με ένα πλάστη και τη τοποθετούμε στο ταψάκι μας.Τα πλαινά της ζύμης δεν χρειάζεται να είναι πολύ ψηλά.
Τρυπάμε με ένα πιρουνάκι το κάτω μέρος του ταψιού μας.
Ρίχνουμε τα στραγγισμένα μήλα μας μέσα.
Με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε λωριδίτσες και τις τοποθετούμε πάνω απο τα μήλα μας ώστε να πάρει το σχήμα που βλέπουμε στη φωτογραφία.
Προαιρετικά περνάμε τις λωρίδες ζύμης με λίγο από κρόκο αυγού για περισσότερη ομορφιά και γεύση.
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 200 C και την ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.